Safra kesesi ameliyatı ile ilgili genel bilgiler
Safra kesesi ameliyatı ile ilgili genel bilgiler
Safra kesesi taşları nedeniyle cerrahi tedavi önerilen kişilerde safra kesesi ameliyatı modern tıbbın gelişmesiyle birlikte kapalı yöntemle (laparoskopik) yapılmakta ve hastalar genellikle ameliyattan 1 gün sonra taburcu olmaktadır.
İster kapalı yöntemle yapılacak safra kesesi ameliyatı olsun ister başka nedenlerle önerilen diğer cerrahi tedaviler olsun, hastalarda ya da hasta yakınlarında genellikle ameliyat korkusu olduğundan tedavinin ertelenmesi yoluna gidilebilir. Ancak tedavinin geciktirilmesi tıbben doğru bir durum değildir. Tedavi gecikmesine bağlı olarak geçen sürede hastalığa bağlı şikayetlerin artmasının dışında safra kesesi taşlarına bağlı oluşabilecek safra kesesi iltihabı, safra yolu tıkanması, sarılık ya da pankreas iltihabı gibi komplikasyonların oluşma riski de artacaktır. Tüm bu nedenlere bir kez cerrahi tedavi gerekliliği doğduktan sonra ameliyatın geciktirilmemesinde fayda bulunmaktadır.
Dünyada en sık yapılan Genel Cerrahi ameliyatları arasında olan kapalı yöntemle safra kesesi ameliyatı (laparoskopik kolesistektomi) sonrasında kısa bir hastane yatış süresi sonrası günlük hayata dönmek ve yaklaşık bir haftalık iyileşme dönemi sonrası sağlıklı bir şekilde iş hayatına başlamak mümkün olmaktadır. Her cerrahide olduğu gibi bu ameliyata bağlı olası komplikasyonlar bu takvimi etkilese de hastalarımızın çoğu ameliyattan sonra aslında bu kadar çekinmelerini gerektirecek bir durum olmadığını ifade ederler.
Safra kesesi taşlarına bağlı şikayetleriniz ya da sorularınız varsa, sizler de Ataşehir‘de bulunan özel kliniğimizi ziyaret ederek muayene olabilirsiniz. 25 yıldır özellikle bu alanda 1.000’in üzerinde cerrahi operasyon gerçekleştirmiş bir kadın hekim olarak hastalığınızın tanı, tedavi ve takip dönemlerinde yanınızdayım.