Safra taşı tanısı nasıl konulur?
Doç. Dr. Didem Öncel Yakar’ın cevabı
Safra taşları çoğunlukla batın (abdomen) ultrasonografisinde saptanır. Üst gastrointestinal sistemle ilgili şikayeti olan hastalarda tanı amaçlı yapılan görüntülemede görülebileceği gibi, check-up ya da başka klinik nedenlerle (örneğin böbrek taşı) istenen ultrasonda safra kesesinin içinde herhangi bir patoloji varsa ortaya çıkar. Ses dalgalarının bir iletici ile gönderilip geri dönen dalga boyunun görüntüye çevrilmesine dayalı ultrason teknolojisinin safra kesesinde taşları saptayabilmesi için, en az 6 saatlik açlıkla birlikte safra kesesinin dolmuş olması gereklidir. Toklukta yapılan tetkikler yanıltıcı olabilir. Kolelityazis tanısında en sık kullanılan ultrasona ek olarak özel bir MR (Manyetik Rezonans) türü olan MRCP ile ya da daha girişimsel yöntemler olan EUS (Endoskopik Ultrasonografi) ve ERCP (Endoskopik Retrograd Kolanjiopankreatografi) ile de tanı koymak mümkündür.
Karaciğerin ürettiği ve yağların sindirimi için gerekli olan safranın bir kısmını depolamak ve konsantre etmek (yoğunlaştırmak) görevleri olan safra kesesi, ismiyle uyumlu bir şekilde karaciğerin altında bulunan kese şeklinde bir organdır. Safra içindeki kimyasal bileşimin dengesiz hale gelmesi ile oluşan safra taşları son derece sık görülmektedir. Yaklaşık her 10 kişiden birinde bulunduğu bildirilmektedir. Bu derece sık olmasına rağmen her kişide semptom oluşturmaz. Şikâyete yol açmayan safra kesesi taşlarının tedavi edilmesine de gerek yoktur. Safra kesesi ameliyatı semptom görülmesi veya hekimin diğer nedenlerle cerrahi işlem kararı vermesi durumunda gündeme gelir. Laparoskopik kolesistektomi yani safra kesesinin kapalı yöntemle çıkartılması yöntemi ile başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Yirmi beş yılı aşkın hekimlik deneyimiyle Türkiye’nin saygın kadın cerrahları arasında yer alan Doç. Dr. Didem Öncel Yakar’ın uzmanlık alanları arasında, karaciğer naklinin yanı sıra karaciğer-safra yolları- pankreas hastalıklarının tedavisi ve laparoskopik kolesistektomi önemli bir yer tutuyor. Doç. Dr. Didem Öncel Yakar, bu bölümde sizlerden gelen soruları yanıtlıyor.
Bu alanda uzun yıllar çalışmış ve çok sayıda ameliyat gerçekleştirmiş olmanın birikimiyle, Ataşehir’de bulunan özel muayenehanemizde tanı, uygun tedavi seçimi ve ameliyat süreçlerinin yönetimi için sizlerin yanındayız. Hayatımızın her anında sağlık bizimle olsun.