Emzirme döneminde memede sertlik ele gelirse ne yapılmalı?

Doç Dr. Didem Öncel Yakar

Doç. Dr. Didem Öncel Yakar’ın cevabı

Emzirme döneminde kadınların eline gelen meme sertlikleri çoğunlukla sütün yeterli boşalmamasına bağlıdır. Bu durumda bebeğin düzenli emzirilmesi, o bölgenin süt pompası ile ek olarak boşaltılması yeterli olur. Yeterli boşaltma sağlanamaz ise olası bir enfeksiyon gelişmesi durumunda kızarıklık, ağrı, ateş, halsizlik gibi ek bulgular ortaya çıkar. Bu bulguların hiçbiri olmaksızın, birkaç günden fazla devam eden, gerilemeyen meme sertliği ya da belirtlien şikayetlerin varlığı durumunda Genel Cerraha muayene olunmalıdır.

Meme dokusu, yağ dokusu içinde süt kanalları (duktus) ve meme bezlerinden (lobuloalveolar sekretuar birim) oluşmaktadır. Bu yapılar farklı evrelerde farklı hormonal etkiler ile gelişimini tamamlar. Doğum yapmamış kadınlarda meme gelişimi tamamlanmamaktadır. Gebelik ve emzirme sürecinde yoğun hormonal etki ile meme dokusunda ciddi değişiklikler olmakta, bu sayede doğanın en mucizevi süreçlerinden biriyle süt üretimi ve bebeğin beslenmesi sağlanmaktadır. Meme sağlığı açısından 40 yaş üstü her kadının yılda bir meme taraması yaptırması önerilmektedir. Ancak gebelik ve emzirme döneminde meme sağlığı takip protokolleri kişiye özel ayarlanmaktadır.

Hem kadın cerrah hem anne olarak bu süreçleri yakından tanıyan Doç. Dr. Didem Öncel Yakar, bu bölümde gebelik ve emzirme döneminde ortaya çıkan ve kadınlarda endişeye yol açan meme sağlığı ile ilgili konulardaki sorularınızı cevaplıyor. Hayatımızın her anında sağlık bizimle olsun.