Hemoroidal hastalık (Basur)
Hemoroid nedir?
Hemoroidler tüm insanlarda bulunan, anal bölgenin toplar damarlarıdır. Bu damarların varisleşmesi ile oluşan duruma hemoroidal hastalık denilir.
Hemoroidal hastalık neden olur?
Dışkılama alışkanlıklarındaki bozukluklar, dengesiz beslenme, hamilelik, obesite, kronik kabızlık-ishal, uzun süre oturma gibi durumlarda basınç artarak damarlarda genişlemeye neden olur.
Hemoroidal hastalık şikayetleri nelerdir?
Anal kanal içinde bulunan damarların varisleşmesi ile internal (iç) hemoroidal hastalık oluşur. Dört evrede seyreden bu hastalıkta dışkılama sırası-sonrası ağrısız kanama, makat bölgesinde kaşıntı, huzursuzluk, şişkinlik görülebilir. Makat etrafı derinin altında seyreden damarların varisleşmesi ile ise eksternal (dış) hemoroidal hastalık oluşur. Bu bölgede pıhtı oluşması ile şiddetli ağrı, şişlik, kanama görülebilir.
Hemoroidal hastalık tanısı nasıl konulur?
Bu bölgeye ait şikayetleri olan kişilerin doktora başvurması gerekir. Cerrahın yapacağı makat bölgesinin göz ve elle muayenesi sonrasında tanı konulabilir. Bazı durumlarda kalın bağırsağın daha uzun bir kısmının değerlendirilmesi gerekebileceğinden sigmoidoskopi-kolonoskopi gibi ileri endoskopik tetkikler istenebilir.
Hemoroidal hastalık ilaçla nasıl tedavi edilir?
Hafif-orta derece şikayetleri olan kişiler yüksek lifli gıda tüketimi, dışkı alışkanlıklarının düzeltilmesi, sıcak oturma banyoları ile tedavi edilebilir. Bu süreçte rahatlamayı hızlandıracak krem-pomadlar önerilebilir.
Hemoroidal hastalık ameliyatları nelerdir?
İleri derece hemoroidal hastalıkta varisleşmiş damarların tamamen yok edilmesi hedeflenir. Bu amaç için kullanılan farklı teknikler bulunmaktadır. Bant ligasyon (damarın boynunun bir bant ile boğulması), skleroterapi (damarı küçültecek bir kimyasalın injeksiyonu), koagülasyon (ısı ya da radyofrekans ile damarın büzülmesi), hemoroidektomi ( cerrahi olarak damarın çıkartılması) ya da stapler hemoroidopeksi (özel bir alet ile bu damara gelen kanın engellenmesi) gibi yöntemlerden hasta için en uygun olanı tercih edilir.
Makat bölgesine ait ağrı, akıntı, kaşıntı, şişlik, kanama gibi sık görülen şikayetler çoğunlukla iyi huylu hastalıklara bağlıdır. Bununla birlikte, özellikle hayat kalitesini olumsuz etkilemesinden dolayı makat bölgesi hastalıkları Genel Cerrahi alanının sık ilgilendiği hasta gruplarından birini oluşturmaktadır. Doğru tanı ve doğru medikal ya da cerrahi tedavi seçimi tedavi başarısını arttıran faktörlerdendir. Doç. Dr. Didem Öncel Yakar bu bölümde uygun tanı ve tedavi için sizleri yönlendirecek bilgiler paylaşıyor. Hayatımızın her anında sağlık bizimle olsun.