Neden mamografi çektirmek gerekiyor?
Doç. Dr. Didem Öncel Yakar’ın cevabı
Tarama mamografisi ile erken tanı konularak hastaların tedavi seçenekleri ve tedaviye yanıt oranları artırılmaktadır. 50 yaşın üstünde rutin tarama mamografisi ile meme kanserine bağlı ölümlerin %25 oranında ( 4 hastadan 1’i) azaltıldığı gösterilmiştir. Bu yararının yanında tarama ile yaklaşık %10 oranında hastaya (10 hastadan 1’i) gereksiz tanı konulduğu ön görülmektedir.
Bu nedenle meme kanseri oranı daha düşük olan, meme kanseri hastalarının çoğunluğu 50 yaşının üzerinde olan bazı ülkelerde tarama başlangıç yaşı olarak 50 yaş, sıklığı olarak iki yılda bir mamografi önerilmektedir. Ne var ki Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre ülkemiz ve diğer gelişmekte olan ülkelerde hem meme kanseri sıklığı artmakta hem ortalama hastalık yaşı düşmekte, yani daha genç kadınlarda hastalık saptanmaktadır. Bundan dolayı ülkemizde 40 yaştan itibaren yıllık klinik muayene ve tarama mamografisi önerilmektedir.
Her kadının hayatında meme sağlığı önemli yer tutmaktadır. Bu durum meme kanserinin kadınlardaki en sık kanser olması ve tarama yöntemleri sayesinde erken tanı ile tedavinin hayat beklentisini anlamlı şekilde arttırması gerçeklerine dayanmaktadır. Belirli risk faktörlerini taşıyan kadınlarda daha sıkı takip ve tetkik protokolleri uygulanmakla birlikte, hiçbir risk faktörü taşımayan kadınların da bu nedenlerle düzenli olarak meme taraması yaptırması gerekmektedir. Standart meme tarama kılavuzları, 20’li yaşlardan itibaren kadınların kendi kendine meme muayenesi yapması, 40 yaşından itibaren buna ek olarak yılda bir kez klinik muayene ve mammografi ile meme görüntülemesi yapılmasını önermektedir. Bu bölümde, mesleğinin yirmibeşinci yılında ve bir kadın cerrah olarak özellikle tercih edilen Doç. Dr. Didem Öncel Yakar, sizler tarafından sık sorulan soruları cevaplıyor. Ataşehir’de bulunun muayenehanemizde gerek rutin yıllık taramalarınızı, gerek uygun tetkik-ameliyat-tedavi süreçlerinizi yönetmek için sizin yanınızdayız.