Safra kesesinin alınmasından sonra kişiyi neler bekler?

Doç Dr. Didem Öncel Yakar

Doç. Dr. Didem Öncel Yakar’ın cevabı

Laparoskopik kolesistektomi ameliyatından sonraki ilk gün anesteziye bağlı etkiler, kapalı yönteme bağlı sağ omuz, sırt ağrısı, nefeste batma gibi şikayetler ve bir karın içi ameliyat geçirilmiş olmasına bağlı şişkinlik, ağrı gibi sorunlar son derece hafif seyreder. Ameliyattan yaklaşık 4-6 saat sonra gıda alımına izin verilir, herhangi bir hareket kısıtlaması gerekmez. Sıklıkla hasta ameliyatı takip eden 24-36. saatlerde taburcu edilebilecek hale gelir.

Ameliyat sonrası en geç bir hafta içerisinde kişinin tamamen normal hayata dönmesi beklenir. Aslında laparoskopinin standart hale gelmesindeki en büyük etkenlerden biri kişinin kısa sürede iyileşmesi ve günlük hayatına-işine erken dönebilme imkânı sağlamasıdır. Çoğunlukla uzun istirahat süreleri gerektirmez. Bu süre zarfında ameliyat sonrası diyete dikkat edilmesi gerekmekle birlikte, halk arasındaki yaygın ‘ameliyat sonrası yumurta yenmez’ tarzı inanışların tıbbi gerçeklerle ilgisi yoktur. İyileşme döneminden sonra kalıcı hiçbir diyet kısıtlaması gerekmez. Standart olarak ameliyatla çıkartılan tüm safra kesesi piyesleri patolojik incelemeye gönderilir. Çok nadiren tesadüfi safra kesesi kanseri saptanabilme ihtimali olduğundan hem hasta hem doktoru patoloji raporunu mutlaka takip etmelidir. Klinik tabloya ve hekim tercihine göre bazı hastalar birinci hafta ile 10.gün arası kontrole çağırılabilirken, bazı hastaların taburculuk sonrası kontrolü dahi gerekmemektedir.

Karaciğerin ürettiği ve yağların sindirimi için gerekli olan safranın bir kısmını depolamak ve konsantre etmek (yoğunlaştırmak) görevleri olan safra kesesi, ismiyle uyumlu bir şekilde karaciğerin altında bulunan kese şeklinde bir organdır. Safra içindeki kimyasal bileşimin dengesiz hale gelmesi ile oluşan safra taşları son derece sık görülmektedir. Yaklaşık her 10 kişiden birinde bulunduğu bildirilmektedir. Bu derece sık olmasına rağmen her kişide semptom oluşturmaz. Şikâyete yol açmayan safra kesesi taşlarının tedavi edilmesine de gerek yoktur. Safra kesesi ameliyatı semptom görülmesi veya hekimin diğer nedenlerle cerrahi işlem kararı vermesi durumunda gündeme gelir. Laparoskopik kolesistektomi yani safra kesesinin kapalı yöntemle çıkartılması yöntemi ile başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Yirmi beş yılı aşkın hekimlik deneyimiyle Türkiye’nin saygın kadın cerrahları arasında yer alan Doç. Dr. Didem Öncel Yakar’ın uzmanlık alanları arasında, karaciğer naklinin yanı sıra karaciğer-safra yolları- pankreas hastalıklarının tedavisi ve laparoskopik kolesistektomi önemli bir yer tutuyor. Doç. Dr. Didem Öncel Yakar, bu bölümde sizlerden gelen soruları yanıtlıyor.

Bu alanda uzun yıllar çalışmış ve çok sayıda ameliyat gerçekleştirmiş olmanın birikimiyle, Ataşehir’de bulunan özel muayenehanemizde tanı, uygun tedavi seçimi ve ameliyat süreçlerinin yönetimi için sizlerin yanındayız. Hayatımızın her anında sağlık bizimle olsun.